Ročne k nám putujú tisíce ton výrobkov, ktoré dokážeme sami vypestovať a vyrobiť
Slovenskí potravinári dvíhajú výstražný prst! Dlhotrvajúci problém s prílišným dovozom tovaru sa podľa nich prehlbuje. K potravinovej sebestačnosti sa tak takýmto spôsobom v najbližších rokoch nepriblížime. Našu krajinu pritom zásobujú najmä okolité štáty.Kým ešte v roku 2018 k nám denne prichádzalo približne 700 kamiónov plných potravín, tento rok sa toto číslo zvýšilo o vyše 100 kamiónov. Dovážame pritom najmä potraviny, ktoré sme schopní vypestovať si aj v našej krajine – zemiaky, mrkvu, jačmeň, pečivo či mliečne výrobky. Za prvý štvrťrok tohto roku nás najviac zásobovala Česká republika, ktorá k nám doviezla vyše 353-tisíc ton potravín. Nasleduje Maďarsko s viac ako 157-tisíc tonami potravín a Poľsko s vyše 140-tisíc tonami. Toto podľa slovenských potravinárov predstavuje tri problémy – vytvorenie potravinovej sebestačnosti, problém s trvalou udržateľnosťou a zdravotné riziká. Upozornili na to, že cena za kilo slovenského napríklad kuracieho mäsa je v porovnaní so zahraničným dodávateľom vyššia, čo naše firmy motivuje uprednostňovať ich. To je späté aj s trvalou udržateľnosťou. „Aká je to udržateľnosť, keď k nám denne dovezú 800 kamiónov?“ pýtal sa šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Dodal, že potraviny dovážané zo zahraničia, majú často mnoho zdravotných nedostatkov.